dd33

Elsker du at træne dag og nat, men har alligevel lidt svært ved at se resultaterne af dit hårde arbejde på din krop, som ikke helt er din drømmekrop endnu? Måske det så faktisk er på tide, at du også prioriterer lidt ro i din dagligdag, så din krop kan få tid til at restituere efter din træning. 

pige og strand

Det er sundt at sove

Ja, du læste rigtigt. Det er ikke kun sundt at holde sig i god form med tunge vægte, en sund kost og tonede muskler. Det er mindst lige så vigtigt at få sovet tilpas længe og tungt. For det er nemlig imens, vi sover, at kroppen restituerer og forbereder sig på den kommende dag. Det er nu, at dagens hændelser bearbejdes og dine udmattede muskler kan udvikle og udhvile sig, så de er klar til at styrkes yderligere. 

Som sandt sportsmenneske ved man, at restitution er lige så vigtigt som den faktiske træning, og at de to ting går hånd i hånd. Det er derfor vigtigt at tillade sin krop at falde lidt til ro med næringsrig mad, drikke og søvn. 

Gør din træning mere effektiv

Uden træningsrestitution kan man risikere, at effekterne af ens træning opfører sig modsat, så træningen rent faktisk har været skadelig for kroppen. Dette kan for eksempel føre til adskillige slags sportsskader, der kan ødelægge meget af ens trænings- og tidsplan. At restituere fører kort sagt til, at du er bedre rustet til den næste træning. Længden af ens restitution er afhængig af hvor længe og intensivt, man har trænet. 

Først og fremmest er det vigtigt at drikke rigeligt efter sin træning, samt udføre forskellige strække-, og afspændingsøvelser. Det er vigtigt at tilføre kroppen lidt energi i form af kulhydrater, måske bare en banan, så musklernes depoter kan tankes op igen. Man kan også overveje en massage eller et varmt bad, så kroppen kan falde til ro.

sover

Sådan får du en bedre søvn

Der kan være mange grunde til, at man sover dårligt og dermed forstyrrer sin træning, så den ikke har den fulde effekt. Måske man lider af problemer med søvnløshed, snorken, søvngængeri eller ufrivillig vandladning, hvilket kan være meget forstyrrende og frustrerende. 

Klik her for at læse om løsninger på ufrivillig vandladning. Heldigvis findes der forskellige løsninger på disse problemer, men det må også siges, at grundene bag søvnproblemerne kan være vidt forskellige fra person til person. Det er dog aldrig for sent at prioritere sig selv og sin søvn, så ens træning kan blive endnu mere effektiv.