dd33

De fleste af os kan blive enige om, at det er vigtigt at motionere regelmæssigt. Dog er du langtfra alene, hvis du en gang imellem har svært ved at tage dig sammen til det. Fitnesscenterets sterile og effektivitets prægede atmosfære kan nemlig synes håbløst uinspireret. Måske føler du, at livet er en anelse for kort til at bruge flere timer om ugen på et løbebånd. Og så er du kommet til det rette sted. Motion behøver nemlig ikke at være kedeligt.

De sjove motionsformer

Der findes mange fremragende alternativer til fitnesscenteret. Rengøring er blot ét af dem. Når du for eksempel skurer gulv eller vasker vinduer, får du pulsen op samtidig med, at du styrker dine muskler. I denne tekst viser vi dig, hvorfor havearbejde ligeledes kan betegnes som en glimrende motionsform. God motion og rigtig god fornøjelse.

Hvad indebærer havearbejde?

Selvsagt indebærer havearbejde alle de arbejdsopgaver, som findes i haven. Opgavetypen vil naturligvis altid afhænge af haven, men der er et par opgaver, som ofte går igen. Den gængse form for havearbejde omfatter som regel snerydning, fliserensning, beskæring og klipning af hækken, lugning og græsslåning. Har du havemøbler, vil arbejdet også omfatte vedligeholdelsen af disse møbler.

Hvorfor er havearbejde en god motionsform?

Du kan forbrænde langt flere kalorier på havearbejde, end man umiddelbart skulle tro. Sætter du for eksempel en time af til at luge ukrudt, vil du i løbet af arbejdsprocessen forbrænde mellem 200 og 400 kalorier. Græsslåning giver dig en kalorieforbrænding på mellem 250 og 350 kalorier i timen. Planter du nye blomster, vil du forbrænde mellem 200 og 400 kalorier på en times arbejde. Anlægger du bede eller en ny terrasse, vil du forbrænde op til hele 600 kalorier i timen. Vil du have endnu mere motion ud af en dag i haven, kan du selvfølgelig sætte dit tempo op. Og havearbejde har mange andre motionsrelaterede fordele end blot kalorieforbrændingen.

Du kender helt sikkert følelsen af at være godt træt i kroppen, når du har brugt et par timer i haven. Denne form for træthed er dog et rigtig godt tegn. Når du udfører havearbejde, styrker du nemlig en masse muskler, som du normalt ikke bruger.

Dertil er regelmæssigt havearbejde sundt for både dit hjerte og din mavefunktion. Husk blot at passe på med at overanstrenge ryggen, når du ligger på knæ eller løfter noget tungt. Begynder det at gøre ondt i kroppen, bør du tage en pause eller holde fri – haven er dog jo også i morgen. Vil du minimere risikoen for skader, kan du med fordel starte stille og roligt op og variere mellem det lette og det tunge arbejde.

Den professionelle havemand

Er havearbejde ikke noget for dig, har du selvfølgelig altid mulighed for at søge professionel hjælp. En havemand koster typisk mellem 250 kr. og 500 kr. i timen, og han kan hjælpe dig med alle haverelaterede arbejdsopgaver – her kan du finde gode bud på havearbejde. Flere udbydere af havearbejde giver dig desuden gerne et gratis og helt uforpligtende tilbud på, hvor meget det vil koste at sætte din have i stand.