dd33

Den intracellulære væske er den væske, den mængde af vand, som er i vores celler i kroppen. Hvis vi tager et gennemsnitsmenneske på 70 kg, så vil personen i cirka bestå af 28 liter cellevæske. Væskemængden i kroppens celler vil dog aftage med alderen.

Den væske vi har uden for cellerne kaldes for ekstracellulær væske. Den ekstracællulære væske udgør cirka 1/3 af kroppens samlede væskemængde.
Den intracellulære væske, er den væske, som er inde i cellerne, altså en samlet betegnelse for både den væske, der findes i cellenkernerne, i organellerne samt i cytosolen.
Et menneske består samlet set af omkring 60 % vand. 37 % er intracellulærvæske og 23 % er ekstracellulærvæske.


Væsken i kroppen har mange formål. Den skal for eksempel lede næringsstoffer og affaldsstoffer på rette vej. Væsken i kroppen er livsvigtig for os. Vi kan kun overlev 3 døgn uden at indtage væske.

Det vigtige vand

Fordi vi indeholder så stor en mængde vand, er det derfor også vigtigt at opretholde vores væskeballance, for at kunne holde os i gang. Kroppens væske fordamper, især når vi dyrker motion, når vi sover eller er ramt af infektionssygdomme som for eksempel forkølelse, feber osv. Derfor er det ekstra vigtigt at huske at få drukket vand i disse situationer. Det kan dog være svært om natten, når vi sover, men så kan vi gøre det før og efter søvnen i stedet for.

Hvis man ikke har væske nok i sin krop, vil man blive indlagt og få indlagt vand med drop, så det kommer endnu hurtigere rundt i kroppen, i forhold til, hvis man skulle drikke det først, og vente på at kroppen selv sender de videre fra mavesækken.


Du skal gerne drikke mellem 2-4 liter vand i døgnet, for at opretholde din væskebalance. Det kan være svært at huske, derfor kan det for nogen, være en god hjælp at medbringe en drikkedunk. Så kan man drikke løbende og holde styr på, hvor meget man har drukket i løbet af dagen, ved at se, hvor mange gange man har fyldt nyt vand i drikkedunken.

Muskler og fedt

Muskler og fedt har et forskelligt væskebehov. Muskler har et større væskebehov end fedt. Muskler har brug for 75 % vand, hvor i mod fedt kun har brug for 15 %. Det er fordi at der strømmer mere blod og dermed også flere næringsstoffer, affaldsstoffer og så videre, som har brug for at blive transporteret videre.

Denne proces kræver væske. Hvis du er aktiv har du dermed brug for at drikke mere vand i løbet af en dag, i forhold til hvis du er mindre aktiv. I fedt er det primært affaldsstoffer, der skal transporteres videre. Det kræver ikke nær så meget væske som hos musklerne. Ønsker du der i mod at komme af med nogle fedtophobninger, så er det vigtigt at drikke meget vand, da der skal bruges godt med væske, for at komme alle fedtets affaldsstoffer til livs, så de enten kan forbrændes eller udskilles med urin og afføring.