dd33

Hvis du ikke lige er den store nørd inden for fysik, biologi eller andre naturvidenskabelige emner, så kan det nogle gange være lidt svært at forstå, hvorfor du overhovedet skal bruge tid på at lære en masse om disse emner i skolen og på din videregående uddannelse.
For hvis du planlægger at arbejde med musik, kunst, handel eller noget helt andet, hvorfor har du så behov for at forstå en celles opbygning, kende til den elektriske ladning hos neutroner eller vide, hvordan osmose foregår? Svaret er ganske simpelt. Det har du, fordi det giver en grundlæggende viden om, hvordan selve livet fungerer.

Fysik og kemi er livets byggesten

Har du nogensinde tænkt over, at din krop egentlig bare er opbygget af en uoverskuelig stor mængde af celler, og disse celler af en endnu større mængde molekyler af forskellig slags? Det er svært at forestille sig – men det er noget af det, som fysik og kemi kan hjælpe dig med.

Selvom du ikke ligefrem synes at timerne med lærebøgerne i de naturvidenskabelige fag er spændende, så kan de derfor give dig en indsigt, som er helt uvurderlig for at kunne se på verden på en mere nuanceret måde. Tag for eksempel bare den fascinerende viden om upolære molekyler.

Et upolært molekyle opbygger mange vigtige stoffer

Molekyler er det, som mange kalder for selve livets byggesten. Der er molekyler af mange forskellige slags som danner vores kroppe, luften omkring os, det materiale vi står på og så videre. Men molekyler kan være forskellige, alt efter den kombination af atomer, som de er opbygget af.

Således er et upolært molekyle opbygget af et lige antal af negativt og positivt ladede atomer. Det vil sige, at der er balance i molekylet, og at de forskellige poler ikke kæmper med hinanden. Denne type molekyler danner for eksempel pentan, og de er ikke opløselige i vand.

Basal viden om kroppens opbygning giver mere viden om din egen sundhed

Det kan måske være svært helt at definere, hvad du skal bruge den helt basale viden om den fysiske verdens opbygning til. Men en generel forståelse af, at din krop er en del af naturen og er en balanceret sammensætning af forskellige stoffer, kan faktisk hjælpe dig til et sundere liv.

Hvis du ved at din krop er en sammensætning af stoffer, så ved du, at du også har magt til at påvirke balancen mellem disse. Det ved du netop, fordi du har lært om dette i fysik eller kemitimerne. For eksempel ved at drikke vand, spise sunde ting eller motionere.

Lyt efter i timerne

Viden om upolære molekyler og andre byggesten til vores verden er altså noget, som du bør tage til dig og lytte grundigt til. Selvom det kan virke kedeligt, bør du altså følge godt med i de naturvidenskabelige timer.
Og tænk så lige lidt over, hvor fantastisk og fascinerende livet er. Du er blevet givet en helt vild krop, og det er op til dig at passe godt på den.