Cellerne er kroppens byggesten. Det er dem, der sørger for at vi fungere som vi skal og at vores krop har det blod, den hud og det hjerte, der passer perfekt til os. Cellerne arbejder sammen og kommunikerer, hvilket gør os i stand til at bevæge os og tænke.
For at kunne passe på vores krop når vi spiser sundt og træner, kan det være en fordel at forstå, hvordan cellerne fungere. På den måde kan vi bedst muligt passe på os selv og være sikre på, at vi gør det, der er bedst for vores krop og de byggesten den består af.
To slags celler
Der findes to forskellige kategorier vi kan inddele cellerne i. Vores krop består af det, der kaldes eukaryote celler. Det er celler, der består af en cellekerne indeholdende ringformet DNA og en celle membran, der er med til at holde miljøet i cellen adskilt fra miljøet, der findes omkring cellen.
Den anden form for celle er prokaryote celler, som er den ældste form. For 4 milliarder år siden opstod de, som de første levende organismer på Jorden og har som det eneste fra dem gang overlevet indtil i dag. Modsat de celler vi består af har denne form ikke nogen cellekerne.
Begge former for celler kan stå findes som både encellede og flercellede organismer. VI kender dem som bakterier, grønblåalger og som byggesten i planter, dyr og mennesker. Alt levende i verden er opbygget af celler.
Menneskets mange celler
Vi er opbygget af det, der kendes som eukaryote celler, men selv om de findes i samme kategori, så er de vidt forskellige. Der findes ligeså mange forskellige former for celler i kroppen, som der findes forskellige funktioner. Vi har blandt andet:
- Hjerneceller, der også kaldes neuroner og kommunikerer med hinanden ved hjælp af elektroniske impulser.
- Hudceller, der er de celler, vi skifter oftest ud, faktisk har vi helt ny hud en gang hvert syvende år.
- Blodceller, som er dem, der flyder i vores årer sammen med plasmaet. De kan inddeles i tre forskellige former, nemlig:
- Røde blodlegemer
- Hvide blodlegemer
- Blodplader
Alle cellerne har samme opbygning, men deres udseende og funktioner er vidt forskellige. Opbygningen gør dem i stand til at kommunikere og arbejde sammen.
Man skulle tro, at det var de eukaryote celler, der fandtes flest af, når nu hele vores krop er opbygget af dem. Men faktisk har vi op mod 10 gange så mange prokaryote celler på kroppen end vi har eukaryote. Det skyldes, at vores krop er dækkes af bakterier, der netop er prokaryote celler.
Pas på kroppen, pas på cellerne
Når du træner, spiser sundt og passer på din krop, så passer du også på cellerne og sørger for, at de har de optimale forhold for at trives og holde dig sund og rask.
Der er også andre ting du kan gøre. Huden er vores største organ og den består af celler. Det er også den, der er mest udsat, når det kommer til forurening, vind og vejr. Den er hårdfør, ingen tvivl om det, men derfor skal vi stadig beskytte den så godt vi kan. At drikke rigeligt med vand og beskytte den fra sol er de to vigtigste ting du kan gøre for din hud og de celler den er opbygget af.