dd33

Motion kan hurtigt blive ensformigt og kedeligt. Derfor er det vigtigt ofte at udfordre sig selv og prøve nye motionsformer for at holde gejsten og glæden ved at røre sig oppe.

Har man brug for ny inspiration til træningsrutinen, kan man med fordel vende blikket mod det våde element. Motion i vand kan nemlig tage mange former, og der er noget at prøve uanset hvor gammel man er, eller hvor dygtig en svømmer man er. Derudover er der den fordel, at træning i vand er en af de mest skånsomme motionsformer, og det er derfor oplagt, hvis man er skadet eller på anden vis belastet af ens vante træning. At afslutte med en tur i saunaen er heller ikke værst, når vejret udenfor er koldt og mørkt.

Den oplagte

Mange forbinder motion i vand med banesvømning. At svømme frem og tilbage behøver dog ikke at være hverken ensformigt eller kedeligt. Med minimal forberedelse kan man sørge for, at en tur i svømmehallen bliver både udfordrende og sjov. Det kan være svært at være kreativ og variere hvad man laver, når først man er hoppet i. Dette kan et hjemmelavet træningsprogram dog hurtigt rette op på.

Husk på at de fleste svømmehaller har forskellige redskaber og udnyt så mange som muligt for at gøre træningen spændende. For eksempel kan man tage svømmefødder på og piske derudaf, eventuelt med en ”pomfrit” eller en plade foran sig. Ønsker man det mere avanceret kan man inddele banen i forskellige tempi, inkludere dykning, eller sætte en fast starttid for et sæt af øvelser, som gør det muligt at presse sig selv.

At lave sit eget træningsprogram har også den fordel, at man kan tilrette det, så det passer præcis til ens præferencer og eventuelle skavanker. Derudover kan det virke motiverende, at man ved præcis hvad man skal når man hopper i, og det er sjovt at prøve at udføre de ting, man har udtænkt hjemmefra.

Hvis man mangler inspiration til øvelser, kan man med fordel søge på nettet, hvor der findes en masse videoer af forskellige træningsøvelser.

Denne træningsform bliver kun endnu sjovere, hvis man har en træningspartner at gøre det sammen med, og den er også en oplagt træningsform for forældre og børn. At skiftes til at vælge øvelser eller at lave træningsprogrammer gør, at den ellers lidt individuelle træningsform, bliver mere social og hyggelig.

Den sjove

Er man ikke fan af banesvømning kan man prøve kræfter med andre vandaktiviteter. Oplagte muligheder er vandgymnastik eller vandaerobic. Mange svømmehaller og svømmeklubber udbyder holdundervisning i dette, og det kan være en sjov måde at få sin daglige motion.

Vandgymnastik har den fordel at man selv styrer hvor hårdt det skal være, og man er sikker på at få brugt en masse muskler man normalt ikke bruger, blot fordi vandet giver anderledes udfordringer end man er vant til på land. Man kan også sagtens lave vandgymnastik på egen hånd eller med en ven. Her er hjemmelavede træningsprogrammer og svømmehallens redskaber igen en fordel at benytte sig af.

Et helt tredje alternativ er holdsport i vand, som for eksempel vandpolo eller synkronsvømning. Dette gøres bedst ved at melde sig på et hold i en svømmeklub.

Den friske

En anderledes måde at dyrke motion i vand, er ved at gøre det udendørs i havet eller en sø. Hvis ikke man har mod på at gøre det for sig selv, har flere svømmeklubber Open Water hold, hvor man sammen svømmer en forudbestemt distance. Det er altid en god idé at gøre det sammen med andre i tilfælde af, at der skulle opstå problemer. Dette er en oplagt motionsform, hvis man elsker at være i naturen. Det kan være en god idé med en våddragt for ikke at fryse unødvendigt. Mange steder er der badeanstalter, hvor man for et mindre beløb, kan få adgang til omklædningsrum og sauna, hvilket er en fantastisk måde at slutte en træning i vandet af på.