Cellemembranen er en levende organisme, som adskiller en celles indre med dens ydre. Den består af et todelt lag lipider og proteiner. Selve cellemembranen er opbygget af tre dele. De tre dele er kolesterol, membranproteiner og phospholipider.
Enkelte af proteinerne har en kanal, hvor det er muligt for væske at trænge i gennem. Væsken kan nemlig ikke trænge igennem de to lag af lipider (fedtstoffer). Lipiderne er nemlig væskeafvisende, hvorimod nogle af proteinerne tiltrækker væske. Det er ligesom du kender det fra madlavningen. Vad kan ikke trænge gennem et lag af fedt.
Cellemembranen er derfor cellens værn imod dens omgivelser. Det er dens opgave at styre hvilke stoffer, som må trænge ind i cellen, samt hvilke, der må trænge ud igen. Det er dermed muligt for nogle molekyler at komme ind gennem membranen, andre må benytte anderledes metoder, for at trænge ind i cellen og andre igen afvises helt. Cellemembranen har også molekyler, som kan modtage hormoner.
Cellemembranens funktion
For alle levende celler gælder det, at de er omgivet af cellemembran. Cellemembranen kaldes også for cytoplasmamembranen. Den er meget tynd, hvorfor den ikke kan ses i et almindeligt mikroskop. I stedet er man nødt til at benytte et elektronmikroskop.
Heri kan man så de to lag, som cellemembranen er opbygget af. Dette er lipider, som er en slags lag af fedtstoffer og derudover et lag af protein. Dens primære opgave er at sortere i hvad der kommer ind og ud i cellen. Cellemembranen har desuden nogle super sensitive receptormolekyler på dens overflade, der gør den i stand til hurtigt at reagere på de kemiske signaler, som de stoffer der for eksempel gør sig gældende i hormoner.
Det er vigtigt for cellen at have mulighed for at optage samt udskille stoffer. Cellerne har for eksempel konstant behov for ilt, derfor er det vigtigt at ilten kan komme ind i cellerne, ellers løber de tør for energi. Cellerne får deres ilt direkte fra blodet. I blodet er der nemlig masser af ilt, og det strømmer konstant forbi cellerne. Ud igen trænger så den kuldioxid, der imidlertid dannes i cellerne. Den kommer med ud blodet og føres videre til lungerne.
Når du træner
Hvor bliver fedtet af når man træner? Hvordan kommer det ud af kroppen?
Nar man er fysisk aktiv flyttet fedtet i kroppens fedtceller over i kroppens muskelceller.
Det kan du blandt andet mærke, når du begynder at svede under træningen. Det kræver nemlig mere af kroppen at holde sig i gang, end at smide sig på sofaen. Kroppen har derfor brug for energi. Når den har brugt den energi, som den har fra maden, begynder den i stedet at tage fra kroppens fedtceller. Fedtcellerne nedbrydes i små dele, mens kroppen bruger af deres energi til at holde sig i gang. Mange kender til følelsen af at ”svede fedt”.
Man kan dog sagtens svede under motion, uden at det er fedtaffald som fosser ud fra kroppen. Har du derimod ekstra fedtceller i systemet, vil de udskilles ved motion.
Udarbejdet i samarbejde med BGH
Se dine muligheder indenfor træningsudstyr hos BGH.dk