Vi kender det alle – når nytåret er passeret, så skal vi i vores livs form. Vi har de rette planer, vi har de præcise mål, og egentlig er vi bare super spændte på, hvordan vores kroppe kommer til at se ud. På et eller tidspunkt går det så i vasken. Der kan være mange forskellige grunde til, at du vælger at stoppe på din træning- og kostplan.
Måske får du for travlt, måske kommer der en drastisk pludselig ændring i dit liv. Måske kan du simpelthen ikke se resultater, på trods af hvor hurtigt du knokler. Er det det sidste, så kan det betale sig, at lære din krop og din biologi at kende. På den måde forstår du bedre, hvordan din krop fungerer.
Læs videre, og lær hvordan din krop fungerer og hvordan du ændrer livsstil.
Sådan er dine celler opbygget
Kender du cellernes opbygning, så kender du din hel basale biologi. Din krop består nemlig af celler. Faktisk består alle levende organismer af celler. Der findes forskellige celler, og dine celler hedder dyreceller. vi deler celler op i prokaryote celler og eukaryote celle. De prokaryote celler er primitive celler, nemlig bakterier. De eukaryote celler dækker over dyreceller, planteceller og svampeceller, som er de mere komplekse celler.
Dyrecellen består af flere ting. Omkring cellen findes cellemembranen, som fungerer som et beskyttende lag. Cellemembranen bestemmer hvilke molekyler som kommer ind og ud af cellen, vha. af nogle bestemte proteiner, som sidder fast på membranen. Membranen opretholder det rigtige miljø i cellen.
Et andet vigtigt organel i cellen er cellekernen, som er omgivet af sin egen beskyttende membran. Det er inde i cellen, at man finder arvematerialet, altså DNA’et. Inde i cellen findes også mitokondrierne, som er cellens kraftværker. Det er altså her, at energiomsætningen sker. Cellens cellevæske hedder cytoplasma, hvor de forskellige celledele befinder sig.
Nu ved du lidt om, hvad du består af. Læs videre, og få nogle konkrete tips til, hvordan du opretholder en langvarig fysisk sundhed.
Gå ikke på en kortvarig kur – ændr livsstil
Mange grunde til, at dit vægttab eller din sundhedskur går galt, er fordi at det er en kortvarig kur, hvor du lige skal nå dit mål. Men hvad sker der så efter kuren? Hemmeligheden bag en ’kur’ som virker på lang sigt, er at ændre det fra værende en kur, til simpelthen at være en ny livsstil. På den måde har du også nemmere ved at stoppe dig selv fra at bestille pizza, hvis du tænker, at dette ikke er en del af den måde, som du egentlig har lyst til at leve på. Er det en ny livsstil, skal den selvfølgelig være til at leve i. Altså skal den ikke være strammere, end at du på lang sigt kan overholde den. Gør derfor plads til, at du kan synde lidt, uden at du behøver at have dårlig samvittighed.
Lær din krop og din biologi at kende, og start en ny livsstil.