dd33

Hele vores krop er opbygget af celler, hvis ikke de trives, så trives kroppen ikke. Det er cellerne, der angriber når vi bliver syg, men samtidig er det også dem, der bekæmper sygdommen. For at kunne passe bedst muligt på din krop både under træning og til hverdag, er det godt at vide, hvad dine celler består af.
Celler er de mindste levende byggesten i vores krop. Hele vores krop er opbygget af forskellige former for celler, der hver tjener deres formål for at få os til at være dem, vi er.
Om det er knogleceller, hjerneceller eller hudceller, så er de opbygget på samme måde, selv om de ser forskellige ud og har forskellige formål.

De to overordnede former for celler

Selv om der findes et utal af forskellige former for celler, kan de alle dele ind under to overordnede kategorier:

  • Prokaryoter – findes som oftest i blågrønalger og bakterier. Det er den mindst avancerede form for celle og mange af de organismer, der består af prokaryoter er det vi kender som encellede organismer.
  • Eukaryot – finder vi i alle planter og dyr samt mennesket

Opbygningen af de to former for celler er, ligesom deres formål, forskellig. Derfor er det også derfor den ene form for celle kan stå alene og den anden kun kan virke som en del af et samarbejde.

Prokaryoter

Den væsentligste forskel på prokaryoterne og eukaryoterne er, at de førstnævnte ikke har en egentlig cellekerne. I denne sammenhæng defineres en cellekerne som en kerne, der er omgivet af en dobbeltmembran.
Denne form for celler er meget simple og indeholder ikke organeller, hvilket vil sige, at cellen ikke er inddelt i forskellige celledele med hver sin funktion.
Helt kort består denne form for celle af:

  • en cellemembran med en tynd cellevæg
  • Fritliggende primitiv DNA i ringform
  • Ribosomer
  • Plasmider, som er en form for lille, ringformet DNA. Disse gør cellerne i stand til at formere sig, blive resistente overfor visse former for medicin. Desuden kan disse celler bytte plasmider med andre former for bakterier.

Prokaryote bakterier menes at være den første livsform, der opstod på jorden for op mod 4 milliarder år siden. Denne form for celler bevæger sig enten ved at trække sig sammen og strække sig ud eller ved hjælp af en slags arme, der kaldes flageller.

Eukaryoter

Hvor Prokaryoterne ofte er kugle- eller stangformede er eukaryoterne mere variable i form, alt efter deres formål.
Fordi denne form for celler skal kunne fungere enestående, er det nødvendigt for dem at være opbygget på en mere avanceret måde med organeller og DNA indkapslet i membraner for at skærme dem fra cytoplasmaet.

Korte fakta om mennesket og cellerne

Vidste du, at den gennemsnitlige menneskekrop indeholder op til ti gange så mange bakterier som den indeholder celler. Det betyder dog ikke, at de udgør en større del end menneskecellerne, for grundet deres størrelse svarer det rundt regnet til et eller to kilo af vores kropsvægt alt efter størrelse. Det betyder altså, at vi har flere prokaryote celler i kroppen end eukaryote.
Disse bakterier findes lokaliseret på vores hud og især omkring endetarmen. Netop derfor er det vigtigt at vi sørger for at holde hygiejnen høj.