dd33

Hjertet er en af de absolut vigtigste muskler i din krop. Man kan godt sige, at hjertet på mange måder fungerer for kroppen, ligesom motoren fungerer for en bil. Det er den centrale kraftkilde, som holder hele kroppen i gang.
Og hjertets funktionsdygtighed er da også helt afgørende for, hvor velsmurt en maskine din krop egentlig er. Er hjertet i tip-top stand, så vil du føle dig sund, have masser af energi og kunne bevæge dig og løbe rundt uden de store problemer. Er hjertet i problemer af den ene eller den anden slags, så kan du komme til at føle dig syg og svag.

Sådan kan du registrere problemer med din hjertecyklus

Når hjertet af den ene eller den anden grund ikke fungerer helt optimalt, så vil du typisk kunne mærke det på, at din hjertecyklus på den ene eller den anden måde føles unormal. Det kan ofte være i form af, at hjertet ikke slår ofte nok eller regelmæssigt nok.

Det er her, du kan få det, som vi kalder for hjertearytmi. Det betyder, direkte oversat, uregelmæssige hjerterytmer. Der findes flere forskellige former for arytmi i ens hjertecyklus: for eksempel kan du lide af atrieflimren eller PSVT.

Hjerteproblemer kan forebygges

Det er ikke altid, at hjertearytmi er farlig. Faktisk er det langt de fleste mennesker, som nogle gange oplever, at deres hjerte slår lidt ude af takt, enten på grund af naturens gang eller stress og humørsvingninger. Men det skal gerne rette sig igen, og det skal ikke forårsage dårligdom generelt i din krop.

Så er det nemlig symptomer på noget værre, nemlig reelle hjerteproblemer. Og det kan godt være både ubehageligt og potentielt farligt. Heldigvis har du mulighed for at opretholde en god og stabil hjertecyklus, hvis du motionerer og passer godt på dig selv.

Motioner regelmæssigt

Det allervigtigste, du kan gøre for dig selv og dit hjertes sundhed, er at motionere. Få ting er så effektive i forhold til sundhed generelt og hjertet specifikt som bevægelse og sved på panden. Men det er ikke nok at slæbe dig ned i træningscentret en sjælden gang imellem.

Det, der virkelig batter, er hvis du formår at motionere meget og regelmæssigt. Motionen skal være stabil og jævn, ligesom din hjertecyklus – og så skal den gerne presse dig, så du hele tiden træner din krop og dermed styrker dit hjerte. På den måde holder du dig bedst sund og i form.

Dyrk flere former for motion

En måde at vedligeholde den gode form og dermed en sund hjertecyklus, er ved at dyrke flere former for motion på én gang. Mange løfter for eksempel kun vægte, og er stærke, imens de slet ikke har nogen kondition. Omvendt er andre i vildt god form, men deres muskler er slappe.

Det er bedst, hvis du kan få lidt af det hele. Balance i din træning og i din krop skaber nemlig også balance i dit indre system, som både bliver presset, får ro og bliver styrket. For eksempel kan du kombinere løbeture og yoga eller fodbold og styrketræning.