dd33

Hele vores krop består af celler. Vi er bygget af en hel række forskellige eukaryotiske celler og har samtidig antal prokaryotiske bakterier, der overstiger vores celle antal med op mod 10 gange. Men, hvad er en celle egentlig? Og hvad består den af?
For at kunne passe godt på din krop, kan det være en god ide at forstå, hvad den består af. På den måde bliver det – for nogen – lettere at forstå, hvordan vi passer på os selv. Herunder kan du læse om de celler vores krop består af, for det er i sandhed en række forunderlige organismer vi er opbygget af.

Hvad er en celle?

Der findes to hovedkategorier, når vi snakker om celler. Den først opdagede og opståede, hvis vi spørger forskerne er bakterien, eller den prokaryote celle, der opstod allerede for 4 milliarder år siden.
Den anden form for celle, den eukaryote, er den vi er opbygget af sammen med svampe, dyr og planter. Den findes i både en- og flercellet form. Det, der først og fremmest adskiller de to former for celler er at den eukaryote celle har en cellekerne, mens den prokaryote kun besidder et ringformet kromosom, der kaldes DNA.

Cellerne i vores kroppe

Vi er, som alle andre levende væsner opbygget af en række celler med forskellig funktion. For at kunne bygge et menneske er cellerne nødt til at kunne sidde sammen – derfor kaldes cellerne også for kroppens byggesten.
Vi har ikke bare en, men mange forskellige former for celler i hele kroppen, som:

 • Muskelcellerne i din overarm, der sammen udgør din biceps, eller de celler, der sammen danner dit hjerte – som også er en muskel.
 • Knoglemarvsceller, der producerer de hvide blodlegemer
 • Bugspytkirtelceller, der sammen opbygger den kirtel, der blandt andet producerer insulin, som vores krop har brug for, for at kunne nedbryde det sukker vi indtager.

Der findes altså rigtig mange forskellige former for celler, der alle har en bestemt funktion, men alle de forskellige celler har en række fælles træk.

Hvordan er en celle opbygget?

Alle cellerne består af det samme og er opbygget efter den samme opskrift. Cellerne der beskrives her er den form for celler, der findes i den menneskelige krop. De består af:

 • Cellemembran – den membran, der omgiver cellen og gør, at den kan holde sin form, men samtidig gør den i stand til at holde miljøet omkring cellen adskilt fra det miljø, der findes indeni cellen
 • Cellekerne – indeholder DNA, der er en komplet kopi af organismens arvemasse
 • Organeller – er de dele af cellen, der har et bestemt formål, som for eksempel stofskifte eller transport af molekyler. Eksempler på disse er:
  • Lysosomer
  • Mitokondrier
 • Cytosol – er den flydende substans, der findes indeni cellen

Selvom cellerne har forskellige formål og ser forskellige ud alt efter, hvor i kroppen de befinder sig og hvad, de skal bruges til, så er deres indre det samme og derfor er de i stand til at arbejde sammen som byggesten, der tilsammen udgør det, vi kalder vores krop.