dd33

Svømning er som bekendt en ikke-vægtbærende træningsform hvor man bruger og udvikler kroppens muskler uden at belaste hverken muskler eller led betydeligt, som ved andre (vægtbærende) motionsformer.

Svømning dækker fire forskellige discipliner som træner og udvikler forskellige muskelgrupper, afhængigt af om man dyrker brystsvømning; butterfly, crawl eller rygcrawl.  ”Medley” er en kombination af de fire ovennævnte svømmearter og en konkurrence-disciplin i sig selv.

Hvilke muskelgrubber udvikles ved hvilke svømmearter? –  Nogle eksempler:

Crawl: Her styrkes primært ryg, arme, bu-muskulatur og lavere rygrad.

Ved at tage korte armtræk , som man ofte ser hos waterpolo udøvere, styrker man biceps . Ved lange armtræk er det primært triceps som styrkes.

Brystsvømning: I modsætning til de andre discipliner er der mindre fokus på overkroppen og mest fokus på den lavere rygsølje samt ben og fødder. Mange mindre muskler i fødderne tages i anvendelse og styrkes. Nakkemuskulatur og baldemusklerne styrkes naturligvist også.

Butterfly: ”Delfin afsættet” som man benytter til fremdrift i denne disciplin udvikler hele under-kroppen, inklusivt stort set alle indadførere. Også de dybe rygmuskler styrkes markant. Der er dog en lille belastning på bryst-musklerne, specielt når arme føres under vandet.

Der er klart at ”medley” som kombination af alle svømmearter, dækker det hele.

Svømning

Svømning og  kalorie forbrænding

Afhængigt af hvor man læser er svømning ganske effektiv i forhold til kalorie-forbrænding, dog ifølge sagkyndige, ikke helt så effektivt som eksempeltvist løb. Ved løb aktiveres de store benmuskler, hvilket ifølge nogle eksperter, forårsager den største forbrænding.

Det kolde vand hjælper dog også til vægttab da kroppen bruger en hel del energi på at bevare en ideel kropstemperatur.  Som altid – og som ved alle andre motionsformer – afhænger kalorie-forbrændingen af intensiteten og længden af den pågældende aktivitet. Det er svært at drage en endelig konklusion vedrørende forbrændings-effektivitet ved svømning i forhold til andre motionsformer eftersom man støder på en del modstridende oplysninger undervejs.

Sundhed er jo ikke kun et spørgsmål om fysisk velbefindende men også mental balance.  Mange undersøgelser peger på at ophold i vand, både koldt og varmt, kan have en markant positiv indvirkning på psyken og humøret.  

Nogle fakta omkring svømning i Danmark

Svømning er den tredje mest udbredte sport blandt voksne og unge i Danmark.

Der er over 180.000 registrerede svømmere i danske svømmeklubber.

Svømmeundervisning er obligatorisk i folkeskolen.

Danmarks største sportsklub er en svømmeklub. Helt præcist, Hovedstadens Svømmeklub med over 6.000 medlemmer

Landsorganisationen for svømmere i Danmark er Dansk Svømmeunion, som har hovedsæde i idrættens hus i Brøndby

Benny Nielsen var den seneste danske mandlige svømmer, der vandt en olympisk medalje i svømning tilbage i 1988. Han er i øvrigt far til Mie Ø. Nielsen.

Som de fleste ved blev Pernille Blume vores seneste kvindelige OL-guldvinder. Det gjorde hun ved at vinde 50 meter fri ved OL i Rio de Janeiro. Hun blev desuden OL-bronzevinder ved 4 × 100 medley også ved OL i Rio de Janeiro.