dd33

Begrebet hvilepuls er nok noget, som langt de fleste af os har hørt om før, men som meget få af os tænker særlig meget over i vores hverdag. En puls er jo bare noget, som vi har. Når vi er rolige, så er den lavere. Når vi er bange eller presser kroppen, så banker pulsen af sted.

Så meget ved vi rent instinktivt. Men ved du egentlig, hvorfor din puls’ rytme har så stor betydning for dig og din sundhed? Og ved du, at en grundig viden om den måde, din puls opfører sig på, faktisk kan hjælpe dig til at opnå et bedre resultat, når du træner?

Hvad er en hvilepuls

For at forstå hvad din hvilepuls er, er du nødt til at forstå hvad vi helt præcis mener, når vi taler om en puls sådan generelt. Pulsen er egentlig bare en betegnelse for de hjerteslag, der pumper blodet ud i kroppen. Man måler pulsen ved at tælle hvor mange pulsslag, ens hjerte laver per minut.

En hvilepuls er derfor en måling af pulsslagene, når kroppen er i totalt hvile. Det betyder, at din krop skal være helt afslappet og gerne skal have været det i længere tid. Derfor er det tit mest korrekt at tage en hvilepuls lige efter, at en person har sovet. En hvilepuls på 60 kunne være et eksempel på en ganske normal måling af en hvilepuls.

Pulsen stiger og falder

Nu er det sådan, at en puls næsten aldrig er helt den samme. Hver gang du rejser dig, bliver skræmt, bevæger dig eller er spændt, stiger og falder din puls. Når du motionerer, er pulsen for eksempel langt højere, og en hvilepuls på 60 kan ændre sig til en maksimalpuls på omkring 170.

Derfor er ingen mennesker helt ens, og en meget lav eller en meget høj hvilepuls kan delvist være genetisk disponeret. Men faktisk kan hvilepulsen også sige dig lidt om dit konditionsniveau, og der eventuelt er brug for forbedring og optimering.

Lav hvilepuls betyder god kondition

Denne overskrift er lidt groft skåret, for som allerede nævnt, så er dette ikke nødvendigvis tilfældet. Men det er sandt, at en lav hvilepuls generelt godt kan ses som en indikator på, at du er i ret god form. Ligger din hvilepuls i den lidt højere ende af skalaen (for eksempel over 100), så kan du overveje, hvad du gør forkert.

Ligger din hvilepuls derimod på 60 eller måske endda under, så er du derimod på den rigtige vej rent konditionsmæssigt, og du kan med fordel blive ved med at gøre, hvad du allerede gør.

Lad din hvilepuls give dig skubbet

Derfor kan det være en rigtig sund ting en gang imellem at få målt sin hvilepuls. Opdager du, at den er højere, end du troede, så kan du nemlig overveje, om du skal til at lægge dit træningsprogram om.
Typisk er det, du kommer mest i form ved at presse dig selv på konditionen. Pulsen skal så at sige helt op, før den kan blive lav. Ting som intervaltræning, løb og boldspil kan hjælpe med dette.