dd33

Visdomstænder er den tredje og sidste store kindtand som bryder frem, hvilket normalt sker sidst i teenageårene, start tyverne. Visdomstænder er ikke særligt forudsigelige, der er forskellige måder hvorpå de kan vokse, måske skaber de gener, måske gør de ikke. Når det kommer til visdomstænderne, så kan der ske meget. For nogle er det nødvendigt at fjerne dem, for andre kan de forblive i munden. Visdomstænder kan endda vokse på forskellige måde i den samme mund. Det at have en visdomstand, som ikke skaber problemer, og så have en som gør, er ikke noget nyt.

Hvordan vokser visdomstænder?

Der er forskellige måder hvorpå en visdomstand kan vokse. Nogle visdomstænder er ikke helt frembrudt, og kan derfor være dækket af slimhinde og knogle. Hvilket kan øge risikoen for betændelse, smerte, og hævelse. Det øger også risikoen for carries og paradentose.

Nogle visdomstænder vokser op, og sidder pænt ved siden af de andre tænder, og skaber derfor ingen problemer. Hvorimod andre kan vokse ind i mod nabotanden, i mod kinden, eller ind i mod tungen. Hvilket alt sammen kan skabe en masse problemer, hvilket betyder at det kan være en god idé at få dem fjernet.

Det er faktisk også muligt at have retinerede visdomstænder. Hvilket er når visdomstanden aldrig vokser frem, de bliver liggende i kæben. Når en visdomstand er retineret, kan man være heldig nok at der ikke vil være nogle større problemer, og derved kan lade den forblive i munden. Dog er det en god idé ofte, at tjekke op på den, bare for at være sikker på alting er korrekt.

Skal man have fjernet sine visdomstænder?

Nej, det er ikke altid nødvendigt at få fjernet sine visdomstænder. Det kommer meget an på hvordan visdomstænderne lægger i munden. Hvis visdomstanden ikke skaber nogle større problemer, så er det muligt at lade dem forblive. Dog hvis man oplever problemer skabt af visdomstænderne, så kan tandlægen vælge at anbefale at fjerne dem.

Hvis man lader en visdomstand forbliver, som skaber problemer. Så kan man opleve at der sker en masse skade til de andre tænder, og måske endda også kæben.