dd33

Du har helt sikkert hørt at motion er vigtigt for din sundhed, og det er det helt sikkert også, motion kan både gavne din kondition og i den grad også dit mentale helbred, men som et gammel ordsprog siger; så skal man tage alting med måde. Motion er godt, men dog kun til en vis grad. Faktisk kan for meget motion, det vil sige overtræning, have den modsatte effekt og være direkte skadeligt for både din krop og dit mentale helbred. 

 

I denne artikel vil vi komme ind på hvilke tegn du skal være opmærksom på, når det kommer til overtræning.


Overtræning kan påvirke dit mentale helbred

 

Når du hører ordet overtræning, så tænker du sikkert at det aldrig vil komme til at ske for dig, specielt ikke hvis du blot er nybegynder og dyrker motion for sjov. Det forholder sig dog sådan, at overtræning kan ske på alle niveauer, og lige som med stress, så kan der gå længe før man opdager det.

 

Nu når vi snakker om stress, så kan symptomerne ved overtræning minde meget om de symptomer, man ser ved stress:

 

  • Høj puls og hjertebanken. Du har svært ved at falde til ro, og du har konstant hjertebanken
  • Overtræt. Du har svært ved at sove om natten, du føler dig overtræt, og du kan sidde til langt ud på natten uden at kunne falde i søvn
  • Irritation i hverdagen. Selv små ting kan gå dig på, det kan f.eks. være situationer i hjemmet eller på jobbet
  • Dårlig mave. Du kan få diarréagtige symptomer, som også kan optræde når man er stresset

 

Motionerer du, og lægger du mærke til disse tegn, så er det en tydelig indikation på overtræning. Det kan dermed gå ind og påvirke dit mentale helbred. Oplever du at du ikke kan falde til ro, lider af søvnmangel og bliver let irriteret kan du snakke med KBH-psykolog, som kan være med til at afhjælpe og give nogle råd til at komme problemet til livs.


Få en god træningsrutine

 

Er du ramt af overtræning handler det om at tage sig en pause, og lægge en plan for sin træning. At få en god og sundtræningsrutine kan være med til at afhjælpe problemet. Herudover så handler det om at mærke efter, kan di nikke genkendende til disse symptomer, så er det på tide at holde en pause, uanset om du er øvet eller nybegynder.