dd33

Det er vigtigt for din krop at få motion. Men det er lige så vigtigt for din hjerne at lave noget hver dag. Din hjerne skal bruges, så den holdes skarp. Den skal have noget hjernemotion.

Hjernemotion kan sagtens være sjovt, ligesom motion af kroppen kan. Du behøver ikke at kæmpe dig igennem nogle sure opgaver for at holde din hjerne fit.

Når du skal motionere din hjerne, så handler det kort sagt bare om at bruge den. Den skal have nogle opgaver. Når du træner dine andre muskler, skal du bruge dem. Sådan er det også med hjernen. Så du skal finde på nogle ting, der får dig til at koncentrere dig og tænke dig om. Du kan få tre idéer at gå i gang med her:

Hjerne med stærke arme

Gør noget anderledes

Den første idé er ikke så konkret, men mere generel. Den handler om, at du skal gøre noget anderledes, end du plejer. Fx kan du børste dine tænder med den anden hånd. Du kan cykle en anden vej til arbejde. Eller det kan være din rengøring, du tager i en anden rækkefølge end normalt.

Når du finder rutiner og gør tingene på den samme måde hver gang, så er det energibesparende. Din hjerne kan gå på autopilot og behøver ikke at koncentrere sig så meget. Hvis du gør noget anderledes, skal din hjerne arbejde mere. Så bliver den trænet.

Lav krydsord

Næste forslag er meget mere konkret: Sæt dig og lav en krydsord – eller flere. Det kan være rigtig sjovt at lede efter ord og få det hele til at passe sammen. Og det får gang i din hjerne, så den ikke bliver for sløv.

Der findes mange forskellige slags krydsord. Du kan afprøve nogle forskellige typer og finde ud af, om der er en bestemt slags, du foretrækker. Har du en favorit, kan du godt holde dig til den. Så bliver det ved med at være sjovt for dig. Og det bliver også ved med at være god hjernegymnastik, for det er ikke de samme ord, der er i krydsordene.

Vælg også en krydsord, hvor sværhedsgraden passer til dig. Er du ikke vant til at lave krydsord, skal du nok ikke starte med nogle af de sværeste. Så kan du starte blidt og altid trappe op med tiden. Hele vejen igennem kan du finde krydsord hjælp, hvis der lige er et ord eller to, der driller.

Glad hjernefigur illustration

Lær et sprog

Det sidste forslag er, at du kan lære et nyt sprog. Det er rigtig god træning for din hjerne, og det kan være både sjovt og nyttigt.

Der er flere tilgange til at lære et nyt sprog. Du vælger bare den, der passer bedst til dig. Du træner både din hjerne, når du prøver dig frem selv, og når du følger noget undervisning.