dd33

For de fleste kvinder er en graviditet en helt særlig og unik oplevelse, hvor kroppen gennemgår enorme forandringer, der påvirker hele livet. Det er meget individuelt, hvordan kroppen reagerer, om man har mange smerter, ubehag eller føler sig træt og udmattet konstant. Eller om man tværtimod har masser energi, og kan fortsætte de aktiviteter, man plejede.

Uanset, hvordan du reagerer, er motion altid en god ide under hele graviditeten. Det vil både gavne dig og din krop, imens babyen vokser, men også under fødslen, hvor du har brug for styrke til at arbejde sammen med din krop og presse din baby ud. 

gravid yoga

Lad dig ikke begrænse

Mange kvinder søger efter inspiration til nye aktiviteter under graviditeten, da man skal nytænke sine bevægelsesformer en del. Men man skal ikke lade sig begrænse, i de 9 måneder graviditeten varer, tværtimod lade oplevelsen introducere ny, sjov motion man måske ikke har prøvet før.

Mange gravide begynder for eksempel til svømning, da det føles rart at være vægtløs i vandet, når maven bliver tungere og tungere. Der findes mange gravidhold til bevægelse i vandet, hvor man både får styrket musklerne, og får pulsen op. Som en bonus hjælper svømning også på ryg- og lændesmerter.

Har du tidligere dyrket meget løb eller crossfit, skal du heller ikke lade dig skræmme af at være gravid, for din krop kan sagtens fortsætte, som den plejer, du skal bare være ekstra opmærksom og forsigtig i nogle situationer. Men graviditeten kan på den måde også vise nye veje ind i den sport, du allerede dyrker. 

Yoga for krop og sind

Yoga er blevet enormt populært de seneste år, for både mænd og kvinder i alle aldersgrupper. Og ikke mindst for gravide! De fleste yogacentre tilbyder gravidyoga, der tilpasser sværhedsgraden til den gravide krop. Men du kan også sagtens følge almindelige yogatimer og prøve forskellige typer af i dit eget tempo.

Yoga er helt genialt for gravide, da det både styrker muskler og led, men også har fokus på vejrtrækning, som er alfa omega under en fødsel. Derfor virker yoga også fødselsforberedende, og giver gravide kvinder den ro og afspænding, de har brug for både under graviditeten og fødslen.

Derfor er yoga både gavnligt for sind og krop, og du kan nemt tilpasse bevægelserne lige netop til din krop. Det er en motionsform, som indbyder til gode stræk, balance, styrke og ro. Din krop vil takke dig for det!

Gør gåturen til en sjov oplevelse

Al motion er godt under en graviditet, da det forebygger mange komplikationer under fødslen. Du kan derfor roligt fortsætte med at cykle til arbejde eller begynde at gå nogle lange ture. Måske synes du det er kedeligt at gå og gå og gå, men du kan hurtigt gøre det til en sjov og hyggelig oplevelse for dig selv.

Kombiner din gåtur med en god, spændende podcast eller lydbog. Alt efter dit humør kan du høre mange underholdningsprogrammer eller kaste dig over et tungere emne, du gerne vil fordybe dig i. Du kan altså både få et godt grin eller blive klogere, alt imens du bevæger dig og gør noget godt for dig selv og baby.

gravid massage

Husk at forkæle dig selv

At være gravid er en stort fysisk og psykisk omvæltning, så det er en god ide at huske at pleje dig selv og din krop. Gravidmassage er en skøn måde at koble af på, og samtidig løsne nogle af de spændinger, der kan sætte sig i lænden eller ryggen. Hos en fysioterapeut kan de også hjælpe dig med bækken smerter eller hovedpine og samtidig give dig nogle gode råd til bevægelse i hverdagen, der gavner din graviditet.

Det behøver heller ikke at være for at løse et problem, at du forkæler dig selv med en gravidmassage. Du bærer et lille menneske, og derfor har du også fortjent at slappe af, og nyde at du kun skal passe på dig selv lidt endnu, inden du har en lille nyfødt i armene. 

Der er også mange private jordemødre, der tilbyder akupunktur, massage eller rebozo (en mexicansk ryste teknik), der virker afspændende og fødselsmodnende. 

Der er rigeligt med tilbud til de gravide, så det er bare at kaste sig ud i noget nyt og forkæle din krop, der gør et sejt stykke arbejde og skaber et nyt menneske.