Er du gravid? I så fald rigtigt stort tillykke – det er en spændende tid, og du vil opleve de vildeste forandringer for din krop og dit sind. Og at være gravid og skulle gennemgå en fødsel kræver en stærk krop, og du bør altid sørge for at holde dig aktiv, når du er gravid. Både motion og styrketræning øger nemlig dit velvære og gavner dit helbred – præcis ligesom når du ikke er gravid.
Læs mere om træning og motion for gravide herunder.
Hvad er fordelene ved træning og motion som gravid?
Medmindre din læge direkte har frarådet det, eller du har en graviditet, der ikke forløber helt normalt, anbefales det til alle gravide kvinder at dyrke lidt motion hver dag – helst mindst 30 minutter. Har du komplikationer, bør du snakke med din læge eller jordemoder, så du kan få konkret vejledning til øvelser og aktivitetsformer, der passer til dig.
Motion er nemlig en kæmpe fordel for både dig og dit barn under graviditeten, og hvis du ikke tidligere har dyrket motion, er det bare med at komme i gang nu. Fordelene for dig kan nemlig være en nedsættelse af risikoen for graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning, forebyggelse af forhøjet blodtryk, en mindskelse af både rygsmerter, hævelse og forstoppelse, en reduktion af eventuelle komplikationer ved fødslen, ligesom du ofte vil komme dig hurtigt over fødslen.
På det mentale plan får du desuden øget selvværd og en mindre risiko for fødselsdepression, du får mere energi og en bedre nattesøvn, ligesom dit humør vil blive bedre.
For dit barn har det også sine store fordele, at du holder dig aktiv. Når moderen er aktiv, er der nemlig færre børn, der er overvægtige ved fødslen.
Hvilke motionsformer er gode?
Ikke alle motionsformer er dog gode for dig, der er gravid, og du bør planlægge din træning alt efter, hvor langt du er i din graviditet. Graviditet er nemlig hård ved din krop, og derfor er det vigtigt, at du ikke dyrker alt for hård fysisk motion.
Motion for gravide skal derfor helst være moderat, så du kun bliver let forpustet, og så du ikke er på ydergrænsen af din ydeevne. Det kan for eksempel være cykling, svømning eller rask gang. Det kan dog også sagtens være konditionstræning og styrketræning. Styrketræning skal dog undgås i liggende format i den sidste halvdel af graviditeten, ligesom du bør undgå intensiv træning af overkroppen. Du bør også træne med mindre vægtbelastning.
Hvad skal du være opmærksom på?
Du må ikke overdrive omfanget af motion under graviditeten. Og du skal være meget opmærksom på at undgå overophedning og væskemangel. Hvis du oplever smerter eller ubehag, så stop træningen med det samme og søg læge eller jordemoder.
Og så bør du altid sørge for at træne i noget behageligt tøj. Det er tungt at være gravid, og det kan til tider føles ubehageligt. Hav derfor altid noget rart træningstøj på, som er beregnet til netop gravide, for eksempel Mamalicious graviditets- og ventetøj. Så øger du i hvert fald din sandsynlighed for rent faktisk at komme afsted til træning, og du har det tilmed rart, når du endelig er der.