dd33

Er du et af de mange mennesker som oplever besvær med at holde motivationen oppe i forhold til at få nok motion? Det er let at falde ind i en hverdag uden en sund mængde motion, og en stor del af os lever i en travl hverdag med mindre fritid, end vi ville have ønsket os. Derfor kan det blive ekstra svært at tage sig sammen til at bruge sin kostbare fritid på at dyrke motion.

Motion er dog livsvigtigt for os som en levende organisme. En sund krop vil få adskillige ekstra år, end en utrænet krop på en usund diæt.
Men det behøver hverken at være ubehageligt eller enormt tidskrævende at dyrke motion på en regelmæssig basis. Det handler først og fremmest om at finde en motionstype, som du nyder. Og hvis du tror, motion ikke er noget for dig, har du bare ikke fundet din niche endnu.

Hvorfor behøver kroppen motion?

Det er ikke bare størrelsen på dine muskler, eller hvor fleksibel du er, som afgør hvor godt et helbred du har. På det mikroskopiske niveau er motion også helt essentielt. Når vi kontinuerligt motionere, hvad end vi løber, cykler, spiller fodbold, badminton eller noget helt andet, så vil vi, såfremt vi bliver forpustede, træne vores lunger.

Større lunger giver en større udholdenhed, da vi vil blive bedre i stand til at transportere ilt rundt i kroppen og ud i musklerne. Jo bedre kroppen er til denne proces, jo bedre vil vores kapacitet til at blive ved med at træne være. Og netop på det mikroskopiske niveau i vores indre er der mere spændende at lære.

Når vi dyrker motion skruer vi op for en lang række af processer inde i kroppen som derved bliver trænet og vedligeholdt. Det gælder for eksempel i det som kaldes diffusionen. Diffusion er den proces som sker, når molekyler spredes fra høj koncentration til lavere koncentration. Det er en form for opløsning eller udspredning. Det kan både ske passivt og aktivt, hvis der er ubalance i en stofmængde inde i en celle i forhold til udenfor den. Denne ubalance eller nærmere koncentrationsforskel kaldes for en koncentrationsgradient og i visse tilfælde er der behov for energi for at stofferne kan blive flyttet gennem cellemembranen.

Hvilke eksempler findes der på motions effekt på vores indre?

Hormonet insulin, som de fleste diabetikere vil være familiære med, er et hormon som gør det muligt at transportere sukker fra blodet og ind i cellerne. Transportstoffer som insulin kan have gavn af, at du dyrker motion. At hjertet pumper blodet rundt i kroppen hurtigere, gør det nemlig lettere for insulinet i kroppen at bevæge sig rundt i kroppen. Især hos diabetikere kan det give meget bedre humør og velbefindende, da et højt blodsukker giver en følelse af ubehag blandt meget andet. Dertil bliver sukker som efterlades i blodet omdannet til giftstoffet over tid.

hvilepuls

Men det er, også for personer som ikke lider af diabetes, smart at motionere regelmæssigt, da hjerte og lunger er fundamentale dele af kroppens virke. At have stærke lunger og hjerte giver en bred vifte af sundhedsmæssige fordele, som nedsat chance for slagtilfælde og lignende.
Der er masser af tilskyndelse til at finde den form for motion, du synes om. De sundhedsmæssige fordele taler for sig selv.