dd33

Det er vigtigt at motionere for at holde kroppen og ånden sunde. Det kan der slet ikke være nogen tvivl om. Men lige meget hvor seriøs du motionerer og træner, så er der ingen sikkerhed for, at du ikke kan blive syg alligevel. Livet kommer nu engang ikke med garantier. Alt kan ske, når som helst, hvor som helst. 

Problemet med sygdom er ikke kun det, at være syg. Følgevirkningerne af sygdom kan være endnu mere alvorlige end selve sygdommen. De kan endda ramme andre en dig selv, din familie for eksempel. For når du er for syg til at arbejde, kan du hurtigt ende med at miste din indtægt. 

For din familie betyder det, at de mister en stor del af deres forsørgelsesgrundlag. 

Derfor er det vigtigt at du er forsikret. Det bliver du ved at være medlem i en a-kasse.

haandslag

A-kassesystemet er pæredansk

Man kan mene forskelligt om vores a-kasse system. Nogle mener at det splitter samfundet i et a – og b – hold, mens andre mener det er genialt. Uanset hvad, så er det temmelig unikt. 

De danske a-kasser blev grundlagt af de store fagforeninger i starten af sidste århundrede. Da der endnu ikke fandtes en velfærdsstat, ville fagforeningerne skabe en arbejdsløshedsforsikring for deres medlemmer. Det var det første initiativ til en social forsikring – en banebrydende ide. 

Senere blev forbindelsen mellem fagforeningerne og deres a-kasser brudt igennem politiske indgreb. I dag kan alle melde sig ind i en hvilken som helst fagforening. De store fagforeninger bevarer stadig en tilknytning til ”deres” a-kasser, men a-kasserne må ikke længere kræve medlemskab i fagforeningen af dem, der vil blive medlemmer. 

Som medlem i en dansk a-kasse har du en arbejdsløshedsforsikring. Så kan du få dagpenge hvis du er blevet opsagt fra dit arbejde. Hvis du er for syg til at passe dit job, kan du få sygedagpenge.

Mange a-kasser at vælge imellem

I alt findes der nu omkring 40 forskellige a-kasser i Danmark. Udover de traditionelle fagforbunds-a-kasser, er der også mange af de såkaldte ”gule” a-kasser. ”Gul” skal ses i modsætning til ”rød” som i socialistisk. De gule a-kasser er politisk uafhængige. 

Når det kommer til dagpenge, er der ingen forskel mellem de mange a-kasser. Dagpengereglerne er ens for alle, og det er dagpengesatsen også. Men der kan være markante prisforskelle fra en a-kasse til en anden. De gule a-kasser er som regel en del billigere end de traditionelle. De har en slankere administration, og det betyder færre omkostninger. 

haender

Hvad er forskellen mellem de billige og de dyre a-kasser?

Billig er fint, skulle man tro. Når reglerne og dagpenge er ens for alle a-kasser, hvorfor i verden skulle nogen ikke vælge den billigste?

Helt så sort/hvidt er det ikke. De dyrere a-kasser koster ikke kun mere fordi de har flere sekretærer ansat. De har også nogle ekstra tilbud. Typisk vil det være fagspecifikke konsulenttjenester, karriererådgivning, efteruddannelses kurser etc. 

Hvis du vil finde den a-kasse der er bedst for dig, bør du kigge på hele pakkens indhold, ikke kun prisen.