Våddragt guide til triathlon

Her får du en våddragt guide, som stiller dig skarp på, hvad du skal tænke over, når du køber en ny våddragt til svømning.

Til svømning i åbent vand er det en fordel at svømme med en våddragt. Udover at våddragten hjælper dig med at holde varmen kan dens opdrift hjælpe dig med at ligge bedre i vandet og dens overflade gøre at du glider gennem vandet med en mindre modstand.

Valg af våddragt kan afgøre minutter på svømmeturen til en ironman i vandet, men også i skiftezonen, hvis den er svær at få af! På hjemmesider som wiggle kan du finde et stort udvalg af gode våddragter fra under 1.000 kr. og op til 7.000 kr, så det kan være svært at vide hvad du skal kigge efter.

Jeg vil forsøge at gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige.

Størrelse

At en våddragt sidder godt er vigtigt for din fornemmelse med den og vigtigt for, at den kan støtte din teknik. Som udgangspunkt skal en våddragt til svømning sidde meget tæt samtidig med at man føler at ens vejrtrækning ikke bliver udfordret af dragten. Som tommelfingerregel er en svømmevåddragt der er behagelig at have på, når man står op for lille. Det anbefales som udgangspunkt at tage en lidt for lille størrelse frem for en lidt for stor, da dragten ”glider på plads” når den bliver våd og man begynder at svømme.

Alle mærker har hver deres guides til størrelser, men den bedste måde at finde den rigtige størrelse på er ved at prøve den på i vand, da den jo føles anderledes tør og våd. Nogle våddragtforhandlere tilbyder at man kan prøvesvømme deres våddragt i butikken eller at man har muligheden for at returnere den efter én svømmetur i åbent vand.

Pris

Våddragter kan fås til meget forskelige priser og selvfølgelig er de dyre våddragter som regel bedre end de billige, men man kan sagtens få udmærkede våddragter til 1.000 kr. eksempelvis Zone3 Venture og Orca TRN som er udmærkede våddragter til prisen, personligt har jeg svømmet mange kilometer i Orca TRN.

Orca TRN våddragt

Orca TRN til ca. 1.000 kr. på wiggle

Hvis du dyrker meget åbent-vandsvømning og detaljerne er vigtige for dig kan det godt betale sig at bruge lidt flere penge på nogle dyrere modeller, hvor du får bedre pasform, bedre flyde-balance eller fleksibilitet i dine svømmetag og bedre glid i vandet.

Tykkelse

For at holde varmen i koldt vand er det nødvendigt at have et tykkere neoprenlag på torso. Omvendt er det vigtigt at neoprene omkring skulderen og overarmene er tyndere og mere fleksibelt, så du ikke bliver begrænset i dine bevægelser ved crawl. Typiske tykkelser for svømmevåddragter til brug i danske farvande er 2-3 mm omkring krop og arme og 3-5 mm på underkroppen.

Opdrift

Den største fordel ved at svømme med våddragt eller svømmedragt er den ekstra opdrift de giver – især for benene. Ligger du normalt med benene lavt, anbefales det at vælge en våddragt der er har tykkere neopren og dermed mere opdrift i benene. Hvis du vil bruge din våddragt til brystsvømning anbefales det at bruge en dragt med så tyndt neopren i benene som muligt eller evt. med korte ben.

Lynlås

De fleste våddragter og svømmedragter har lynlåse der lukkes opad ligesom i en jakke, men nogle producenter laver lynlåsen modsat. Dette kan gøre det nemmere at tage den af i skiftezonen til et løb og forhindrer at den bliver trukket ned under svømningen, hvilket virkelig kan hæmme ens svømmepræstation.

 Blueseventy Helix Wetsuit

Blueseventy Helix med omvendt lynlås – fås til ca. 4.600 kr. på wiggle

Manchetter til hals og ankler

Lige meget hvor hurtig din våddragt er, så er det afgørende at du nemt kan få den af i skiftezonen. Det bedste er selvfølgelig selv at teste dette, men du kan kigge efter særlige ”easy-off” coatede manchetter ved håndled og ankler samt “taperede” underben som fx TYR Hurricane C5.

Til halsen skal du kigge efter dragter der både kan holde så tæt som muligt og samtidig ikke give dig slidmærker og sår, da disse virkelig brænder i saltvand! Det kan hjælpe meget at bruge vaseline eller andet smøremiddel på halsen for at undgå slidmærker.