Ultimate tricks

 

Der er rigtig mange forskellige kast som ser smarte ud. Dette er også deres eneste funktion. I sportens verden er der nogle meget basale kast som altid kan perfektioneres, men derfor er det da stadig fedt at kunne vise sig på stranden. Der er faktisk en sport som hedder Frisbee Freestyle, hvor man konkurrerer i at lave kreative, artistiske og atletiske bevægelser med en flyvende disc, som de selv beskriver det.

Det kan sammenlignes lidt med yo-yo; man skal nå at lave så mange tricks før rotationen dør ud. Som beskrevet i et af de andre blogs er det mest basale kast, baghåndskastet. Et andet meget anvendeligt – dog lidt sejere – kast er forhåndskastet. I forhåndskastet står man med front mod kasteretningen og har discen på højre side af kroppen i højre hånd (for højrehåndede). Tommeltotten er stadig på oversiden af discen, men nu skal rotationen foregå omkring langefingeren. Denne placeres på undersiden og langs kanten. Pegefingeren placeres også på undersiden, men med retning mod discens centrum og kommer dermed til at agere en slags støtte. Det er igen vigtigt at have et fast greb.

Med front mod målet, trækkes hele armen tilbage og derefter frem igen. Håndleddet er i tilbageførelsen krummet ind mod kroppen og åbnes derefter i den fremadrettede bevægelse. Dette er med til at give et ekstra svirp i håndleddet og dermed ekstra rotation, som er vigtig for discens bevægelse. Når kastet er fuldført og discen er sluppet, er det vigtigt at håndfladen peger opad. Discen vil i starten mange gange flyve til venstre, da man kommer til at dreje hånden mod venstre i kasteøjeblikket.

Man kan også få rigtig meget sjov ud af at variere den måde man griber discen på. Man kan forsøge at gribe den mellem benene, bag ryggen eller med sin T-shirt. Der er et utal af forskellige måder, som man kan gribe discen på, når man står et par venner sammen og kaster til hinanden. Mit forslag er, at du bare prøver dig frem og bliver ved med at udfordre dig selv, så det aldrig bliver kedeligt at gribe en disc.

Her en rigtig god video som gennemgår forhåndskastet med en masse key points:

Forhåndskastet kan anvendes ude på siden af kroppen, eller over hovedet. Sidstnævnte kaldes en up-side-down, da discen ender med lande på hovedet i forhold til et normalt kast. Up-side-down kastet med samme bevægelse som et forhåndskast, bortset fra at armen placeres over hovedet i 45 graders vinkel. Når man sigter, skal man sigte lidt venstre (for højrehåndede) for målet, da discen vil kurve ind mod højre, når den via sin naturlige bane vil flyve mod højre.

hammerthrow

Der er mange forskellige andre kast, som man bliver nødt til at prøve selv. Prøv f.eks. i let modvind at kaste discen op mod vinden og derefter gribe sit eget kast. Dette kræver meget spin i discen og kan også være farligt for andre, da discen på vej tilbage kommer stor hastighed. Prøv desuden at kaste med lidt for meget udgangsvinkel, lidt mere til siden for målet og lidt højere, end normalt. Resultatet skulle meget gerne blive at discen starter med have retning væk fra målet for derefter at flyve ind mod målet i en kurve. Man kan også tage tilløb til kastet hvilket involverer et lidt mere kompliceret baghåndskast.

Den rigtige disc

Den officielle disc til Ultimate vejer 175 gram og er hvid. Farvede discs vil absorbere sollys og blive bløde, hvilket forårsager forringede flyveegenskaber. www.discimport.dk sælger disse discs til 110 kr. stykket. Holdbarheden forlænges væsentligt ved ikke at kaste ved områder med asfalt. Den rigtige disc kan på ingen måde sammenlignes med en disc fra en legetøjsforretning. At købe den rigtige disc er centralt.

Køb en rigtig disc og tag et par venner med i parken eller ud på stranden og nyd det danske vejr.