Stand Up Paddle – SUP

 

Stand up paddle surfing eller SUP er en fantastisk måde at surfe på i Danmark, hvor bølgerne sjældent går rigtig højt. Dette skyldes, at man kan surfe mindre bølger end man kan ved almindelig surfing og, at bølger slet ikke er nødvendige for at have en god session.

Surfdisciplinen SUP er opstået på Hawaii. Ideen opstod i starten af 1960’erne ved, at hawaiianske surfinstruktører padlede ud på longboards med en åre fra en robåd. Fra longboardsne kunne instruktørerne stå op og tage billeder af surfturisterne og sælge billederne til dem inde på land. Sporten er blevet relanceret i løbet af de sidste 20 år og er nu en World Cup-disciplin.

Udstyr

Til denne sport hører et forholdsvist stort surfboard og en lang åre. Boardsne er som regel større og mere stabile end almindelige surfboards, så de er lettere at stå op på. Boardsne kan være lavet af glasfiber eller oppusteligt gummimateriale. Oppustelige boards er billigere og lettere at transportere fordi de kan pakkes sammen.De er dog ikke lige så stive som glasfiber boardsne og bliver derfor meget ustabile i bølger. Den åre som man padler med skal være ca. lige så høj som en selv.

Teknik

Når man padler lige ud skal man stå ca. midt på boardet med fødderne i skulderbrætte og begge storetæer pegende mod spidsen af boardet. For at komme fremad padler man med åren langs kanten af boardet. Der er som udgangspunkt to padleteknikker eller padletag, der sørger for at man kan sejle ligeud selvom man kun padler i den ene side. Disse tag kaldes J-tag og 45grader-tag

J-tag:

Navnet på dette tag beskriver bladets forløb i vandet. Man starter taget halvvejs fremme lige ved boardets kant. Åren føres lige tilbage og når bladet er udfor ens fødder, fører man langsom bladet bagud og væk fra boardets kant således at man nærmest skriver J i vandet hver gang man tager et tag.

45grader-tag:

Padlen føres i vandet fremme for en selv ca. 45 grader ud fra boardets kant. Årebladet trækkes nu direkte ind mod boardets kant ved ens fødder. Når man har indstillet den rette vinkel kan man sejle lige ud ved at trække åren skråt igennem vandet i forhold til boardets kant.

Sving og bølger

Når man skal dreje eller vende sit board rundt er det en fordel at flytte ens tyngdepunkt tilbage på boardet. På den måde bliver man i stand til at vende på en 50øre. Når man padler lige ud og skal til at dreje, trækker man sit ene ben tilbage mod bagende af boardet så man nu står med siden mod sejlretning. Ved at trykke ned på det bagerste ben og styre med å ren kan man dreje rundt om sig selv med et enkelt tag. Når man surfer på en bølger skal man også stille sig så man har siden i sejlretningen. På denne måde får man en bedre balance i bølgerne og en større kontrol over boardet til at styre det rundt i bølgerne.