Squash Regler

Squash er den hurtigst voksende og nok mest trendy ketcher sport i Danmark. Squash minder meget om badminton og tennis, men skiller sig ud ved at man spiller op mod en væg og deler banehalvdel med sin modspiller.

Læs også: Vælg den rigtige ketcher og bold

Vil man gerne i gang med at spille denne underholdende, udfordrende og sociale sport er det nødvendigt at kende reglerne. Som så mange andre regelsæt er regelsættet for squash fyldt med paragraffer og en indviklede formuleringer som gerne skulle sikre at de præcis samme regler bliver fuldt verden over. Desværre er regelsættet relativt langt og indviklet at læse. Derfor har jeg, med udgangspunkt i World Squash Federations regelsæt, nedenfor lavet et sammendrag af de vigtigste regler man har brug for at kende, hvis man vil spille squash på motionsniveau mod sine venner

Scoren

I squash er der to alternativer til, hvordan man tæller point. Bruger man det klassiske alternativ er det kun den spiller der har serven som kan score point ved at vinde en duel. Hvis modtageren af serven vinder en duel vindes serveretten. En kamp spilles bedst af 3 eller 5 sæt til 9 points. Hvis scoren er 8-8 spilles der indtil en af spillerne har en føring på 2 points.

Køb din nye squash ketcher på Amazon.com

Det andet alternativ er point-a-rally eller løbende score. Her vindes et point og serveretten af den der vinder duellen uanset om det er serveren eller modtageren. En kamp består af 3 eller 5 sæt til 11 points, hvor sættet skal vindes med min 2 overskydende points.

Serven

Ved begyndelsen af et sæt og hver gang en spiller har vundet serven kan serveren frit vælge fra, hvilken serveboks han/hun vil serve. Herefter skal der skiftes serveboks efter hver serv.

For at en serv kan godkendes

  1. Skal serveren have mindst én fod inde i serveboksen
  2. Skal serveren slå bolden med sin squash ketcher direkte ind på forvæggen mellem servelinjen og out-linjen
  3. Skal bolden, efter den har ramt forvæggen lande direkte i den modsatte serveboks af hvor der blev servet fra
Spillet

Bolden returneres ved at modtageren slår til den inden den rammer gulvet anden gang efter den har ramt forvæggen. Bolden skal ramme forvæggen mellem den 48cm høje tin-linje og out-linjen uden at ramme gulvet først. Der er dog ingen begrænsninger for at ramme sidevæggene og bagvæggen. Derudover er det ikke tilladt at slå til bolden mere én gang pr. returnering eller at ramme sin modspiller eller dennes ketcher med bolden.

Læs også: Løb hurtigere med 10 20 30

Let og Stroke

Når man spiller squash kan der opstå forskellige situationer, hvor det er nødvendigt at spille en ombold – dette kaldes en Let bold. Som hovedregel spilles en Let bold, hvis den person der sidst har slået til bolden uforsætligt kommer til at stå i vejen for modtagerens løbebane uden at dette forhindrer modtageren i at slå et vinderslag.

Hvis der bliver lavet en fejl som fratager en spiller muligheden for at vinde en duel dømmes der Stroke og han/hun som der dømmes imod taber duellen. Typiske situationer hvor der dømmes Stroke er når en spiller forhindrer en anden spiller i at slå et vinderslag eller ikke yder sit fuldeste for ikke at stå i vejen for sin modspiller.Derudover dømmes der også Stroke, hvis en spiller står i trekanten mellem den modtagende spiller og de to hjørner mellem forvæggen og sidevæggene.

squashbane

 

1 thought on “Squash Regler

  • I Danmark spiller man nu kun med running score. Dvs. at du får point, hvis du vinder bolden, uanset om du eller modstanderen servede. Der spilles til 11, – sættet vindes med 2 point, f.eks. 12-10 ,14-12 osv

Comments are closed.