Ribosomer

Ribosomet er en cellulær struktur eller organel, som ligger i cellens cytoplasma, altså udenfor cellekernen, nucleus. Det består af omkring 70 til 80 proteiner og adskillige RNA-molekyler. Ribosomets primære opgave er at danne proteiner ud fra en given DNA-kode som dannes i cellekernen. Dette kaldes proteinsyntesen og foregår ved at et mRNA laver en kopi af en del af DNA’et inde i cellekernen og transporteres ud til ribosomet. Her fører tRNA passende aminosyrer hen til ribosomet i en rækkefølge der matcher koden som mRNA har aflæst. I ribosomet kobles aminosyrerne sammen og bliver til sidste til et protein.

Læs også: Om mitokondrier

Hvad der sker med proteinet efter det er dannet er afhængigt af, hvor ribosomet er placeret. Hvis ribosomet ligger frit bliver proteinet frigivet til cytoplasmaet, hvor det kan have forskellige funktioner intracellulært. Hvis ribosomet sidder på granulært endoplasmatisk reticulum vil det dannede protein passere ind i lumen på det granulære endoplasmatiske reticulum, hvorfra proteinet bliver transporteret til et andet organel, kaldet Golgi-apparatet. I Golgi-apparatet bliver proteinet pakket i vesikler og bliver endeligt distribueret ud af cellen eller videre til et andet organel i cellens cytosol.

 

Litteratur:

Widmaier EP, Hershel R, Strang, KT (2006) Vander’s Human Physiology – The Mechanisms of Body Function. 10th edition. McGraw-Hill: New York; page 63-68.

Schibye B, Klausen K (2007) Menneskets fysiologi – Hvile og arbejde. 2. udgave FADL’s Forlag: København; side 21.

 

1 thought on “Ribosomer

Comments are closed.