Maxpuls

Puls

Din puls afspejler, hvor mange gange i minuttet dit hjerte slår og du kan bruge dette til at fastsætte intensiteten af din træning. Til at bestemme din puls kan du bruge pulsmåler, pulsur eller placere en finger på en overfladisk pulsåre på enten halsen eller håndledet.

Maxpuls

Din maxpuls svarer til det maksimale antal gange dit hjerte kan slå på et minut. Maxpulsen falder med alderen, men bliver ikke betydeligt påvirket af ens fysiske form eller kondital. Derfor er maxpulsen ikke et mål for, hvor god form man er i.

Læs også: Om pulszoner

Hvis du bruger pulsmåling i din træning er det nødvendigt at du kender din maxpuls, da en løbetur med 150 i puls er væsentligt hårdere for en der har en maxpuls på 160 ift. en der har en maxpuls på 200. Der findes forskellige formler til at estimere ens maxpuls fx 220 minus din alder, men disse formler fungerer ikke på enkelt personer, da der er stor variation i maxpuls for personer på samme alder. Disse formler bliver først præcise, når de anvendes til at regne gennemsnittet ud af en større gruppe, men det er vidst en helt anden snak. Hvis du vil måle din maxpuls er du altså nødt til at finde træningstøjet frem!

Test din maxpuls

Der findes forskellige metoder til at teste ens maxpuls, men fælles for dem alle er at de er meget anstrengende, så sørg for at gøre det, når du er frisk og stop, hvis du oplever smerter i brystet. Det anbefales at teste din maxpuls svarende til den sportsgren, hvor du bruger pulstræning. Hvis du bruger pulstræning til løbe så lav testen op ad en lang bakke, bruger du pulstræning til cykling så lav testen på en ergometer- eller spinningscykel hvor du kan få en tung belastning.

Læs også: Om normal hvilepuls

Her er et eksempel på hvordan testen kan laves på en cykel:

  1. Start med at varme grundigt op. Brug 20 min på dette og sørg for at din opvarmning ikke er så hård at du ikke kan præstere maksimalt i selve testen.
  2. Sæt belastningen på cyklen til et niveau du kan holde i 3-4 minutter. Det er vigtigt, at du når til udmattelse efter 4 minutter. Udmattelse er det øjeblik, hvor du ikke kan cykle længere på den belastning du har sat. Hvis du får sat belastningen for højt eller for lavt kan du justere den undervejs.
  3. Cykel nu alt hvad du kan i 4 minutter. Hold 2 min pause, hvor du “triller afsted” med en lav belastning og cykel så igen alt hvad du kan i 4 minutter. Målet er at du skal være helt udmattet efter de sidste 4 minutter. Så hvis du har kræfter til at fortsætte efter de sidste 4 minutter øger du belastningen og kadencen til dit absolut højeste og fortsætter til du ikke kan mere.
  4. Aflæs den højest målte pulsværdi på dit pulsur eller pulsmåler.