dd33

Hvis du interesserer dig for sport, motion og generel sundhed, så kan det være, at du er typen, som læser en masse blogs, blade og artikler om emnerne og konstant prøver at blive klogere på kroppens opbygning. Det bør du i hvert fald gøre.
Dét at du dyrker en masse motion og passer godt på din krop er rigtig godt, men det er samtidig vigtigt at have en viden om, hvorfor det du gør er så godt for din krop. Hvorfor reagerer din krop som den gør og hvad er det helt præcist anatomien kan og består af?

Her kommer kroppens celler ind i billedet. Man kan nemlig læse sig til en masse forskellige gode råd om kost og motion, men det kan være svært at danne sig et ordentligt overblik over, hvad der virker og ikke virker. Hvis du har styr på celleopbygning og generel anatomi har du et godt grundlag, for selv at undersøge, hvad der virker for dig og en god indsigt i din krops funktioner.

Kroppen er nemlig bygget op af milliarder vis af celler og der findes mange forskellige typer, som til sammen gør, at kroppen kan yde.

Hvad er en celle?

Celler er særdeles små, og derfor samler de sig ofte. Når celler samler sig kaldes det væv. Celleopbygning kan være et halvtungt emne, men det er vigtigt for at forstå din egen krop.

Cellerne har en størrelse på 0,01-0,02 mm. i diameter. De tager form af små væskefyldte blærer, der bobler rundt. Udenom selve cellen findes membranen, der er en fedthinde. Cellemembranens funktion er at afgrænse cellens inderste fra alt udefrakommende. Bag cellemembranen finder vi organellerne, som indeholder de funktionelle dele af cellen. Hvert eneste organel har en funktion, der samlet gør cellen levedygtig. Det er dem der gør, at celler er forskellige.

Her findes nemlig både Lysosomer, Mitokondrier, cellekernen, endoplasmatisk reticulum og golgi-apparatet.

Cellerne er supervigtige, da det er dem der nedbryder affaldsstoffer, styrer organsystemerne og meget andet. Således er det cellerne, der sørger for at respirationsorganerne og kredsløbet fungerer og transporten af ilt rundt i kroppen virker.

Mitokondrierne er cellens kraftværker

Ud fra et sportsligt perspektiv er mitokondrierne interessante er dykke lidt ned i. Det er nemlig her forbrændingen af næringsstoffer foregår. Her dannes citronsyrecyklussen, beta-oxifation og respirationskæden, der alle er kemiske processer. Mitokondrier findes i stort antal i muskelceller, så det er disse du skal genopbygge efter en træningssession. De forbrænder glukose, aminosyrer og fedtsyrer.

Generelt kan det siges, at protein, kulhydrat og fedt plus vitaminer og mineraler er cellens føde, så det handler om at indtage nok af disse stoffer, for at cellen kan have sit stofskifte, hvor næringsstoffer kan forbruges og affaldsstoffer skabes. På den måde kan raske celler erstatte slidte celler.
Styringen af cellerne foregår ved hjælp af det endokrine system, som udskiller hormoner og nervesystemet. Hormonerne, der sendes ud til cellerne hjælper til at regulere cellernes stofskifte, så kroppen og cellerne hele tiden arbejder i et optimalt tempo for at holde kroppen i gang.